12 oktober 1940 (zaterdag)

Zaterdag 12 Oct. Ik loop plus/min 11 uur met Kootje op de Paulus Buijslaan. Plotseling een verwijderde ontploffing als een zwaar narollende donder. Maandag d.a.v. vertellen leerlingen uit Doorn, dat in ’t Heidepark tussen Doorn en Driebergen een munitie-depôt door een Engelse bom is getroffen: zowel in Driebergen als in Doorn talloze ruiten gesprongen.

Deze week is de grote Vergeltungskrieg op Engeland, speciaal Londen, begonnen. Elken dag berichten de kranten bij het aantal vliegtuigen, dat startte, de hoeveelheid explosiefstof (in tonnen!) die zij afwierpen. Een nacht Dinsdag op Woensdag zouden dat 1.000 vliegtuigen elk met 1.000 KG bommen geweest zijn!

Ook ons land krijgt de wraakoefening der Engelsen te proeven. Men staat verbaasd hoe zij de objecten zo juist uitvinden. Men fabelt van kleine zendapparaten, die op de fiets kunnen worden meegenomen. Een paar Amersfoorters zouden „op de hei” een mijnheer hebben waargenomen, die op zijn eentje luid en druk tegen zijn fiets stond te praten.
Steeds hoort men ook van Hollanders, die door Engelse machines worden afgehaald, zo zouden heel wat „opbouwers” verdwijnen. Mevr. Van Doorn is sterk in zulke verhalen: een vliegtuig dat over een meer scheert, een touwladder uitwerpt! waarlangs twee hengelaars opklauteren, die daar, in schijn hengelend, op stonden te wachten! Geloof je ’t niet? - - dan bent U "pro-" Duits!

Prof. Goudriaan is gedeporteerd, omdat hij met de treinen geen in prikkeldraad gewonden deserteurs wou vervoeren! De villa van Prof. Weizenböck in Laren is door een Engelsman gebombardeerd, omdat de jonge Weizenböck „naar de Duitsers was overgelopen”. Overste Sar, ex-commandant van ’t vliegveld Soesterberg, noemde dat onzin: dat is geen opdracht voor een vlieger!

De distributie grijpt om zich heen. Nu al appels en beschuit. Binnenkort ook de kaas! Spoedig zal alleen afgeroomde melk te krijgen zijn!

Roos heeft nog een bon voor een wintermantel kunnen krijgen tegen inlevering van 2 broeken en een vest van mij. Zij heeft nog puike stof gekregen.