8 oktober 1940 (dinsdag)

October brengt verscherping van den binnenlandsen toestand. Er komt geen Nederlands bestuur bij gemis aan eenheid. De bezetting neemt maatregel op maatregel, die velen zeer verontrusten, vooral hen, die koppig weigeren de realiteit der dingen te zien. Thans zijn het de registrering der verenigingen van niet - economischen aard, waaronder zelf de kwekelingen - vereniging (Kweekschool – club) aan mijn school valt. Ik heb vandaag, 8 Oct, de formulieren aangevraagd. Verder de bepalingen, die benoeming en bevordering van Joodse ambtenaren en onderwijzers verbieden.

Nacht van 7–8 October luchtalarm van 1½-2 u. v.m. Lichtkogels (parachute-fakkels) boven en rondom Amersfoort. Naar men zegt één bom op ’t nieuwe spoorlijntje over de Vlasakkers. (Denzelfden nacht heeft Amsterdam moeten lijden: wij hoorden reeds om 10½ u de verwijderde ontploffingen).
Er schijnt niets belangrijks getroffen te zijn, al fabelde Willems van „bommen op de Bernhard-kazerne en vele doden”. De nieuwste uitvinding van de vrienden van Engeland is, dat de Duitsers zelf na mislukte pogingen der Engelsen bommen op de woonwijken onzer steden werpen om dan de Engelsen van moord op non - combattanten te kunnen beschuldigen! De Satan zou ’t niet sluwer kunnen verzinnen. ’t Is zo als Rozendaal zegt: „als men die lui vertelt, dat Hitler kleine kindertjes eet, geloven ze ’t subiet”.