26 januari 1941 (zondag)

26 Jan. In de kerken een bissch. rondschrijven voorgelezen, waarbij lidmaatschap van de NSB (naast dat van Lib P., S.D.A.P. en Comm) met weigering van de Sacramenten bestraft wordt.

V.L. vertelt, dat hij in Zeist aan de MULO-meisjesschool van Mej Barger een ambtelijk onderzoek heeft moeten instellen naar verspreiden en in - bezit - hebben van liedjes enz., die kwetsend zijn voor ’t Duitse Rijk en zijn vertegenwoordigers. ´t Gold een door een N.S.B.-kind verklikt geval van een kameraadje, dat ’t Onze Vader - van - Hitler in haar agenda had.

25 Januari. 't Baarns Lyceum gesloten: In een W.C. ’t lijk van een vermoorden N.S.B. - er ontdekt (bericht meegebracht door uit Baarn teruggezonden leerlingen)

De laster en weerzin tegen de Winterhulp groeien in ’t monsterachtige. Vrijdag 30 zal ik collecteren met een lijst. Ik zal dit werk steunen, omdat ik het onmisbaar acht. Ik doe mijn uiterste best, met de gegevens van Endhoven de valse voorstellingen betreffende de Winterhulp en den persoon van Piek te bestrijden; dit baat niet: men praat als Brugman maar loopt met ’t hoofd tegen een muur van vooroordeel en boze koppigheid. ’t Is droevig, maar men kent soms zijn verstandigste vrienden niet terug; zij zijn omschanst en geharnast met agressieve botheid.

Hoe slechter het Italië gaat in Cyrenaica hoe meer de hoop der anti-Duitsen groeit. Van de wending in de richting van een beter begrip voor den internationalen toestand en de consequenties, die de val van Duitsland na zich zou slepen, geen spoor meer.

Versfelt vertelt, dat de eigenaar van vliegveld - Ipenburg (een Reinders) van zijn vliegervriend, generaal Christiansen, comm- generaal in Nederland, vernomen heeft, „dat Duitsland op is, aan ’t eind van zijn benzine (de Roemeense is voor vliegtuigen niet te gebruiken! Dat weet nu plotseling iedereen!) en ook van zijn hoop, en dat begin Maart een geweldige maar uiterste poging gewaagd zal worden om met de rest der benzine den overtocht naar Engeland te forceren. Hitler zou vooraan zijn om bij mislukking den dood te zoeken! Dus: al weer een datum! Onlangs zei een kennis, die ik bestreed: Ja, er gaan veel leugens rond, maar die dienen om den moed er in te houden” Dat was ten minste eerlijk.

De Gestapo grijpt hard in, waar het spot en leugens betreft. Rozendaal vertelde van een familie in Leiden, die hij kent, en waarvan vader en oudste zoon gevangen waren genomen wegens zo’n pamflet-geval. De zoon had onder de mishandeling poging tot zelfmoord gedaan. Na 3 weken zijn beiden vrijgelaten, maar de zoon vertoeft in een krankzinnigengesticht. Men spreekt van gasthuis-patiënten met stukgeslagen nieren.