1 november 1940 (vrijdag)

Vrijdag 1 November zitten wij ’s namiddags in Amicitia bij ons wekelijks partijtje bridge als 4 officieren en de Heer Feuerstein binnenkomen; zij lopen door naar de foyer; de Secretaris De Vries wordt geroepen en na 5 minuten komt hij ons mededelen dat geheel Amicitia, annex schouwburg en kegelbanen door de Wehrmacht in beslag genomen is; slechts met moeite had hij kunnen bewerken, dat een abonnementsconcert van den Kunstkring op Zondag 3 N. nog kon doorgaan.

Grote verslagenheid, gesmoorde vloeken, berusting. Men zal in de Wapenroem een onderdak zoeken. De brave Johan (de bediende) is bleek en heeft tranen in de ogen. ’t Is Amicitia alleen niet! Grote villa’s moeten door de bewoners met spoed worden ontruimd: Dr Diddens, Mr Tydeman enz. In ’t huis van Mevr Ramselaar zou Christiansen - zelf (de bevelhebber in Nederland) komen.

Er schijnen grote veranderingen op til; men zegt: de SS gaat hier weg en wordt vervangen door de Wehrmacht. Men zegt: in de grote kazerne komen 1.500 vliegers. Het huis naast ons wordt fijn opgeknapt en luxueus als bureau ingericht.

Men zegt echter nog veel meer: Op 15 November breekt de catastrofe los over ’t Duitse leger; dan zullen SS en Wehrmacht op elkaar aanvallen. De gehate S.S. zal worden bijgestaan door de NSB, die haar tot rugdekking dient. Wij Nederlanders zullen aanvankelijk naast de Wehrmacht staan. Er bestaat een geheime Nederlandse organisatie, R. deel mee dat hij in een paar uur 7 bataljons in de Grebbelinie bijeen kan hebben ... In heel ’t land in een paar dagen 100.000 man. Helaas zonder wapens. Maar .. de Wehrmacht, die den oorlog hartgrondig moede is biedt een karabijn met 10 patronen aan voor f 3.50! ....

De Duitsers zijn thans bezig de Grebbe- en IJssellinies „om te keren”. Zeiss-Inquart „zit al in Zwolle!” Al deze nonsens wordt grif geloofd en oververteld – niet door pubers, maar door volwassen, gestudeerde mensen! Ronhaar, Kruithof en Lezer zweren daarbij; ook Deelen, Dekhuizen enz.