23 november 1940 (zaterdag)

23 Nov. Mevr. Van Doorn-Stienstra vertelt mij van een massa-ontslag der Joden bij post en giro. Ik geloofde haar niet, maar ditmaal was ’t geen canard. Ook professoren als Ornstein en Wolff .... Ik moet nu helaas toegeven, dat men de verordening te buiten gaat: die sprak slechts van stopzetting der promoties en verbod van aanstelling.

Omtrent den persoon van Van Rossum verluidt, dat hij leraar is aan een Chr. gymnasium te Zwolle; er wordt bijgevoegd, dat hij twee collega’s wegens anti-Duitse gevoelens in hechtenis heeft gebracht: dezen zouden hun afkeuring (door heengaan) hebben getoond van een toespraak van den (Directeur) rector tot de leerlingen naar aanleiding van klachten door ’t bezettingsleger over Duitsch- unfreundliche houding der leerlingen! Werk is er wel voor hem: men zegt, dat in Maastricht een Lyceum gesloten is; in Zeist is de gymn. leraar van het Chr. Lyceum gearresteerd, omdat hij protesteerde toen Duitse militairen tijdens zijn les het sportterrein betraden om dit voor legergebruik op te eisen.
Werk is er wel voor hem: men zegt, dat in Maastricht een Lyceum gesloten is; in Zeist is de gymn. leraar van het Chr. Lyceum gearresteerd, omdat hij protesteerde toen Duitse militairen tijdens zijn les het sportterrein betraden om dit voor legergebruik op te eisen.