22 november 1940 (vrijdag)

22 November. Vanmorgen ’t bericht, dat Mr P. v Rossum is benoemd om orde en tucht in de scholen te verbeteren en ’t onderwijs te sturen in voor Nederland gewenste richting. Aan school ontvangen met ... hoopvolle gevoelens. Men ziet er een begin in van aanpakken. Mocht ’t zo wezen. Zeker is ’t dat den Heer Van Rossum spoedig zal blijken, dat hij er met halve maatregelen niet komt. Er zal geweldig gebroken en gebouwd moeten worden. De geest onder de jeugd is oproerig en wraakzuchtig. Zij zijn met louter negatieve gevoelens tot barstens vol.

Ik waarschuwde vanavond op de Unie-Vergadering toch voorzichtig te zijn, ook al met ’t oog op een feestje, dat men 30 November aan de colporteurs denkt aan te bieden. Ik las ’t volgende vers voor, dat den geest typeert:

Grote schoonmaak in Nederland

A . . A . . . A .
Nu gaat het naar de da –
De dagen der revanche;
Nu krijgen wij ons kansje
A . A - A

De schoonmaak komt, hoera!

C - C - C
Jij rotte N.S.B.,
Jij wordt in een paar dagen
Compleet knock - out geslagen
C. - C. - C

Wij knokken allen mee!

I . I - I.
Wij snijden je aan rie –
Aan riemen en aan moten,
Die Judas - soortgenoten
I - I. . I.

Verraders - compagnie

O. - O. - O.
Hier helpt geen Va of Vo.
De Mof gaat weg en boontje
Die komt nu om zijn loontje.
O. - O - O.

En jij krijgt niks cadeau.

U. - U - U.
Nu zal ′t niet lang meer du-
Meer duren, dat de lijken
Aan de lantarens prijken.
U. U - U.

Wij wachten ’t seintje : „Nu”!

Oei - Oei - Oei
Weg met dien stinkboel foei!
Naar den verbrandingsoven
Met luid - „Oranje Boven!”
Oei - Oei - Oei

En wij zijn uit de knoei!

Er waren er die afschrift vroegen, wat ik geweigerd heb: mijn doel was alleen weer te geven welke gevoelens onder de jeugd leefden en de Unie - mensen tot voorzichtigheid aan te manen. De staaltjes, die ik er dien avond over hoorde, waren trouwens bar genoeg.

’t Is overigens onbegrijpelijk met hoeveel kalmte of - liever met hoeveel verzekerd enthousiasme men spreekt over den ommekeer, die onvermijdelijk komen moet, en wel zeer binnenkort en over wraakoefening.

Men weet van grote hoeveelheden verborgen wapens; men spreekt over straatgevechten of ’t een pleiziertje was. ’t Is krankzinnig; ik heb nooit geweten dat vergrijsde mensen zo hopeloos onnozel konden zijn. En over wat er gebeuren moet, indien de Duitse legers zouden ineenstorten, heeft nog niemand een ogenblik gedacht. Dat wij een gemakkelijke prooi van het bolsjewisme worden zouden, komt blijkbaar bij niemand op.

Men verwacht de Engelsen binnenkort in .... Soesterberg: Men vertelt dat de sabotage onder de Duitsers reusachtige afmetingen heeft aangenomen. Onlangs zouden Duitse militairen in Soesterberg 50 tankwaggons benzine hebben laten leeglopen. Al zulke dingen vertelt men met grote stelligheid verder. De verhouding tussen Duitsers en Italianen moet zo slecht zijn, dat aan de Brenner een 5 - dubbele versperring van prikkeldraad staat. Ik laat dezen stortvloed maar over mij heen gaan. Wie kan dat allemaal weerleggen?

Op de vergadering weer uiteenzetting van het program: „Ditmaal: „de organische ordening der arbeidsgemeenschap zonder klasse-tegenstellingen”, behandeld door Harting, een arbeider. Er ontspon zich een lange verwarde discussie, waaruit tenslotte niets te voorschijn kwam. Ik heb voorgesteld de propagandisten zelf schriftelijk hun moeilijkheden te laten mededelen, dan konden wij wellicht een klein vademecum opstellen. Dit zal nu gebeuren. Ik heb echter ′t gevoel, dat de avondbijeenkomsten spoedig zullen verlopen. De nutteloosheid is te blijkbaar.