15 juni 1941 (zondag)

Lezer vertelt, dat een nichtje uit Haarlem, die voor een familiefeest over was, (75e verjaardag van Mevr. Hakkelberg) meedeelde, dat alle scholen in Haarlem vacantie hadden tot 15 Juli en bezet waren door troepen. In Noordwijk en andere Noordzeeplaatsen zijn op stel en sprong alle villa’s aan zee in beslag genomen (de mensen moesten alles achterlaten) en bezet door troepen. Er zijn overal zware kustbatterijen aangevoerd.

Lezer vermoedt: om den weg langs de kust voor convooien tussen Rotterdam en Hamburg vrij te houden. – Zijn zoon, die tot nu toe werkzaam is geweest bij de afwikkeling der zaken van ons voormalige leger, krijgt met 1 Juli gedaan. Hij zegt ook: Onze voormalige generale staf is bezig de geschiedenis van onzen 5–daagsen oorlog te schrijven: de blunders moeten gedekt worden!

Engeland geeft toe, dat Duitsland aan Rusland faciliteiten heeft afgedreigd, die de Engelse blokkade geheel vruchteloos maken. Duitsland heeft inderdaad troepen geconcentreerd tegen de Russische grenzen.

De procureur-generaal van het gerechtshof in Den Haag heeft bij een geforceerd hoger beroep tegen de vrijspraak van een Rotterdamsen politie-agent die bij een overbrenging van gevangen NSB-ers (beschuldigd van schieten op Nederl. Militairen) één van hen doodschoot, een oratio pro domo gehouden, die moet gezien worden in het licht van wat Kruithof meedeelde in verband met ’t uitstel der behandeling van de zaak van Bert. Als onze rechterlijke macht daardoor beïnvloed zou worden, zag ’t er voor Bert slecht uit. Gelukkig, dat dat dossier contra Musschert en de daden der NSB. bestaat!

De oude Lezer zegt, dat hij ’t leven moe is. Gisteren lazen wij in ’t Handelsblad een advertentie van een familie Gezon in Gouda vermeldende den dood van een grootmoeder, vader en moeder. Zelfmoord? Peper meent: bomaanval v. d. Engelsen.