3 juni 1941 (dinsdag)

Vanmorgen, met Kootje wandelend, loop ik Venings achterop. Wij zijn onder den kastanjeboom in den tuin gaan zitten en hebben er alleraangenaamst gepraat. Hij weet als Kath. organisatieman een massa. Hij vertelde dat in Maart bij Hitler het plan had bestaan in Nederland alle Kath. organisaties op te heffen. Hij stuurde een commissaris voor advies. Deze verklaarde tegen De Bruin, voorz. Der Alg. Nederl. Org. van werkgevers en –nemers, dat hij hem wel kon zeggen, dat de toestanden hier voortreffelijk bevonden waren en zijn advies gunstig voor de Kath. en Nederland zou luiden. Hitler schijnt er naar geluisterd te hebben, want alles marcheert nog normaal.

Hij vertelde, dat de Duitse wehrm. hier inderdaad hun aalmoezenier hebben d.w.z. één voor ’t hele rayon ten Westen van Rozendaal, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam, Den Helder. Evenwel zijn overal geestelijken - hospitaalsoldaten, die voor de Kath. soldaten mis mogen lezen enz. Het is de Wehrmacht echter verboden godsd. oefeningen bij te wonen in Nederl. kerken of te biechten bij Nederl. geestelijken.

V. heeft nogal veel te maken gehad met Duitse geestelijken en ook bisschoppen: hij noemde als ferme karakters: Preysing (Berlijn), Berning (?) (Osnabrück) en Van Galen (Aken). De bisschop (aarts) van Keulen was een slappe figuur, die door zijn gemis aan daadkracht oorzaak is geweest, dat de Duitse regering heeft moeten optreden tegen homosexuelen onder de geestelijken. Hij noemde een geval, waarin de Duitse regering den bisschop had gewaarschuwd en toen deze niets anders deed dan overplaatsen naar een dorp bij Keulen, waar zich binnen korten tijd dezelfde schandalen herhaalden, greep de justitie pas in. Zulke slapheid tegenover geestelijk wangedrag (hij noemde gevallen van kapelaans, die met vrouwen samenleefden en kinderen hadden) kwam in Duitsland veelvuldig voor. Hij noemde dit een ernstige fout. Dat de justitie ingreep, waar de kerk nalatig bleef, was zijns inziens onvermijdelijk en een schande voor de kerk.

Uit zichzelf begon hij over de gemene praatjes over de zg. Ehren-bräüte. Hij wist, een groot aantal met Pinksteren in Johs. de Deo te Utrecht, waarvan Venings zoon rector is, in groten eerbied den Pinksterdienst heeft bijgewoond en de communie heeft ontvangen. Vele zijn zo onschuldig alsof ze pas van haar moeder kwamen; alle echter bezield met eerbied voor – en geloof in den Führer. In de mis was ook een generaal, die een voorbeeld van plechtigen eerbied was: gedurende ’t uitreiken der communie stond hij stram in de houding.

V. vertelde ook, dat onder de D. algemeen ’t idee te vinden is, dat de Führer zich in de behandeling der Hollanders vergist heeft en dat de H. een voorbeeldig volk zijn. Zij kunnen er in komen, dat men hen koel behandelt.

Onze Koningin was hem te Calvinistisch. Juliana en Bernhard had hij hoog. Hij vertelde van hun reis naar Rome; hoe zij daar waren rondgeleid, den St. Pieter hadden bezocht en door den Paus in audiëntie waren ontvangen onder leiding van een vooraanstaand Nederl. geestelijke. Deze bleek ten slotte Venings zegsman zelf te zijn. Pr Juliana had hem echter verzocht deze dingen niet aan de pers door te geven uit vrees voor haar moeder en de publieke opinie in Holland. V. hoopte op den terugkeer der Oranjes, maar tevens dat Wilhelmina plaats zou maken voor Juliana.

Ko v Gulik vertelde gisteren nog, dat de hoofdgroep NSB-ers op hun terugtocht bij Hoevelaken waren afgesneden en allen kopje-onder in een diep water waren gegaan. Den vorigen Zaterdag (31 Mei), die zo gevreesd werd is er niets gebeurd. Jaap van Maanen vertelde op de kwekelingen-reünie in ’t Ster-huis: de zwemmeesters waren aanwezig; de leerlingen ontbraken helaas.

Kruithof vertelde mij vandaag een nieuwtje, dat mij volkomen ongeloofwaardig voorkomt: grote fraude in Loterij-Winterhulp, Piek gearresteerd. De loten met prijs zouden kentekenen hebben gedragen (lichte kleur van ’t klaverblad), die alleen ingewijden zouden gekend hebben. V.b. één had de loten omgeschommeld en 3 prijzen hebben getrokken: de rest van ’t mandje – nieten! Daar de prijzen direct bij ’t nemen van ’t lot moesten worden uitbetaald, was er al direct geen geld. De loterij is stopgezet. De borden voor de winkels (o.a. Vierdag) waar ze verkrijgbaar waren, zijn weggenomen. Dit alles is te idioot om alleen te staan. Men zal de waarheid spoedig vernemen. De arrestatie van Piek was echter reeds algemeen bekend.

De Tijd is opgeheven.
Van Dijk wist iets te vertellen van ´t nieuwe leerplan der HBS: minder vreemde talen, maar Nederlands en lich. oef; minder wiskunde. Als nieuwe vakken: heemkunde en rassenkunde! Hoe zal ons leerplan er uit zien, waarop wij van week tot week wachten?