2 juni 1941 (maandag)

Zonnig met afwisselende bewolking. Scherpe noordenwind. In den tuin niet prettig; in huis kil: een Hollandse zomer! Om 4 uur de familie Van Gulik uit Barneveld: Lineke en Ko. Zij vertellen over de N.S.B-relletjes in Barneveld.

Reeds een week vóór den befaamden Zaterdag waren er NSB-ers geweest en was er gevochten, waarbij inderdaad Duitsers aan de zijde der Barnevelders er mee opgeturfd hadden. Dat moest gewroken worden en men kwam de week daarna de Barnevelders „opvoeden”.

De NSB-ers marcheerden met trommelslag (ca 25) door ’t dorp. Een paar boeren hadden, tegenover Van Guliks huis, naar een confectie-etalage staan kijken, hadden de manifestatie gezien en zich toen omgedraaid naar de etalage. Dat kostte hun een scherpe „standrede” van het bendehoofd, die hun gebrek aan eerbied verweet en hun in de nabije toekomst vergeldingsmaat-regelen aankondigde.

Een rijwielhandelaar, die eveneens, staande in zijn winkel, niet voldoende onder den indruk gekomen was, ontving een strafpredikatie met de aanzegging, dat hij genoteerd was. Een kapper, die ook al gemis aan respect liet blijken, kreeg een deputatie in zijn winkel; toen de bediende echter, met opgeheven scheermes, de heren kwam vragen of zij geschoren wensten te worden, vonden de dapperen ’t tactisch te retireren, onder mededeling, dat ook de kapper en zijn staf weldra zouden worden opgevoed in plichtmatigen eerbied aan de bloem der Nederlandse natie.

Daar de heren den bodem te weinig voorbereid vonden, zochten zij hun fietsen weer op en trokken in ordelijke kolonne, zij het zonder krijgsmanseer, maar weer af. Evenwel was een 3-tal van de hoofdmacht gescheiden geraakt. Daarmee hebben de Barnevelders korte metten gemaakt. Een volksgericht, 20 tegen één. Sportief is anders ... maar, de NSB-ers waren voorbereid en de burgers en boeren niet. De 3 rampzaligen zijn ’s avonds per gasthuis-auto naar Amersfoort vervoerd. In strijd met de geruchten zijn ze alle drie nog in leven.

Hörst is te bescheiden geweest: zijn aandeel is belangrijker geweest, dan wat hij mij heeft verteld! De stinkerd (hij is kwekeling van mijn eerste klas) is bij de politie en voor den Burgemeester geroepen, omdat hij overal met zijn langen nek in de eerste rij had gestaan! Zijn vader heeft in angst gezeten en stond ’s avonds laat nog voor ’t gemeentehuis te ijsberen. Het jongemens vertelde mij, dat hij Zaterdag 31 Mei niet aanwezig zou zijn; hij zou elders vertoeven. Hij heeft een verstandigen vader. Die jonge Unie-propagandisten zijn „einsatz-bereit”. In Barneveld zo goed als hier. Aan N.S.B-ers hebben ze vergif gevreten!