18 februari 1941 (dinsdag)

18 Februari. Heuglijke berichten. Een besluit is verschenen, waarbij alle in congregatie levende religieuze leerkrachten 40% op hun salaris zal worden gekort. Een rechtvaardig besluit: voor de grote gezinnen heet de kerk loon naar behoefte te eisen; maar de religieuzen-salarissen werden vurig verdedigd met ’t liberale argument: loon naar prestatie! Ieder voorstander van neutraal volksonderwijs zal juichen, dat ’t aftappen der schatkist ter bevordering der volksverdeeldheid krachtig geremd wordt. Een ere-saluut voor de dragers der nieuwe gedachte.

— Er zullen 22oo nieuwe onderwijzers worden aangesteld. De vreugde onder de cursisten was vanavond groot. Een zei: „Er schijnt weer zon in ons leven!”

In groot vertrouwen deelt V Loon mee, dat de Kweekscholen nog dit jaar 4-jarig worden. Dus 1 jaar bovenop de tegenwoordige 3– jarige. Hoera! In ’42 geen eindexamen; dan alleen staatsexamen voor de gezakten van dit jaar. Daar hebben we nu onzen wens. Te mooi haast om te geloven. Wij zijn al zo vaak teleurgesteld. Maar nu heb ik toch vertrouwen. Een verstandig en modern leerplan zal er nu ook wel komen. Het daghet in den Oosten. Er moest een revolutie komen om dat te verwezenlijken. Kruithof zei ´t 4 jaar geleden al. Hij is ook in zijn sas. Niet het minst echter om de 40% van de congregaties.

Men zegt, dat De Geer in Stuttgart gevangen zit.
22 Febr. Dit bericht wordt officieel tegengesproken. De Geer deelt zelf mee dat hij in Den Haag bij zijn vrouw woont. Hij wilde bij zijn vrouw en bij zijn volk zijn. Uit een brief van Groeninx van Zoelen (De Vuurslag) aan ’t Unie–bestuur blijkt nog, dat Colijn zich niet ontzien heeft rond te strooien, dat De Geer in overleg met de Duitsers gedeserteerd zou zijn om hier met hen samen te werken. Colijn is Amerikaans consul en als zodanig beschermd; hij mag echter vrezen voor ’t geval Amerika in uitgesproken oorlog met Duitsland mocht komen: dan staat de gevangenis voor hem klaar.