5 februari 1941 (woensdag)

5 Februari. Roos ontmoet Tine B. Deze vertelt, dat haar tweeling (16 jarige meisjes) op hun verjaardag, 1 Febr. in de meisjesschool op Oranjeballen getracteerd hadden. Een N.S.B.- klasgenootje van Elly had dit in verband gebracht met den verjaardag van Prinses Beatrix (31 Jan) en had bewerkt, dat aan den Orts-Kommandant gerapporteerd werd, dat Elly een nationalistisch relletje had veroorzaakt. De commandant had een onderzoek door de Duitse politie vermoedelijk beneden zijn waardigheid gevonden, maar - had er toch de Amersfoortse politie mee belast, met ’t gevolg, dat Tine een rechercheur aan de deur had gehad! Dat zal nu wel met een sisser aflopen, maar er blijkt uit, dat men al tot trieste pietlutterij is afgedaald: een N.S.B. kind klikt en een Orts-kommandant is verplicht iets te doen! Zulke dingen moeten ’t karakter onzer jeugd aantasten en het is een systeem, waarin ook de braafste Duitser mee moet. En dan te denken, dat het meest karakterloze schuim van ons volk daarmee de macht heeft fatsoenlijke landgenoten te terroriseren!

Vandaag 3 benoemingen van provinciale Commissarissen, alle 3 NSB-ers: in Limburg Marchant d’Ansembourg; in Noord-Holland Bakker en in Utrecht terwijl onze comm. Ridder van Rosenthal met pensioen is ontslagen. Men vertelt, dat de onder-directeur der Winterhulp - Nederlander zou zijn de Departements-ambtenaar Hoevers (Boeve?), die enige maanden vóór den oorlog werd ontslagen en tot een gevangenisstraf van (ik meen) 3 jaar werd veroordeeld wegens hoogverraad.

Leren die Duitsers nu nooit iets? Seysz–Inq. is toch een verstandig man. Waarom die doelloze beledigingen? Men is zelf zo fel op eer; men weet nu toch ook al lang dat ook de Hollanders op dat punt fijngevoelig zijn. Ik weet wel, dat men nu eenmaal zulke verraders niet missen kan. Maar ik heb nooit gehoord, dat men ordinaire verraders en spionnen in het gestoelte der ere plaatste. Waarom laat men ze niet met een Judasfooi verdwijnen?