4 februari 1941 (dinsdag)

4 Febr. Kruith. vertelt dat Krafft, leraar H.B.S. gearresteerd is. Zijn vergrijp bestond hierin, dat hij een in zijn klas circulerend pamflet had onderschept en ’t in stilte, maar lachend had gelezen en vernietigd.

In Hilversum zouden de afgelopen week 70 arrestaties hebben plaats gehad, waaronder de verv. burgemeester en 11 artsen. In Zeist is de Unie - winkel verwoest. In Leiden heftige straattumulten en arrestaties. Van De Monchy, (burg. van Den Haag, geïnterneerd in Buchenwalde) heet het dat hij de bewondering afdwingt door de wijze, waarop hij als corveeër dweilt.

’s Avonds komen Jan R en Rie bridgen. Hij vertelt, dat er deze week geen senioren - convent zal gehouden worden: hij treedt af als secretaris der afdeling „in verband met zeer ernstige gebeurtenissen in de opperste leiding der Unie”. Langzamerhand liet hij het volgende los. Linthorst Homan wil een regering vormen (uitgenodigd door de D.?); Eindhoven en De Quai willen dat niet en treden af, willen zich geheel uit ’t politieke leven terugtrekken. Vele anderen, o.a. Roelfsema, zijn eveneens afgetreden.
Men vreest een geprononceerde Duitse koers en een opdringen der N.S.B. Dit was reeds ruim 14 dagen hangende. De Quai heeft ’t den aartsbisschop voorgelegd; deze wilde dit niet en zond daarom zijn rondschrijven tegen ’t lidmaatschap der N.S.B. dat Zondag vóór 8 dagen in de kerken is voorgelezen. Hij verwachtte overlopen van vooruitstrevende Katholieke Unie - mannen naar de N.S.B.
R. zal ’t Senioren-convent na zijn aftreden op een neutrale plaats bijeenroepen om zijn houding uit eén te zetten.

De toestand wordt thans uitermate verward. Wat moet ik doen? De regering van L. H. wordt een schijnvertoning. Hij lijkt mij de Hugenberg van Nederland te worden; in ieder geval een overgangsvorm. Maar hij plaatst zich thans vijandig tegenover onze Koningin. Ik kan hem dus niet volgen. Toch zal ik als ambtenaar zijn regering moeten erkennen; thans is misschien ook ’t ogenblik gekomen, dat de ambtenaren in functie hun eed of verklaring zullen moeten afleggen. Daarbij komt dan voor mij, dat ik mijn hoop moet opgeven nog ooit te kunnen samenwerken met hen, die de oude politieke partijmacht willen breken en de Nederlandse school uit haar verval redden.

Ik moet mij dus aansluiten bij het leger van reactionnairen, de domme fanatici en leugenfabrikanten, de phariseërs en de puberialen. Het wachten is nu op het volgend nummer van de Unie; daarin zal de eerste mededeling plaats hebben. R. verwacht grote verwarring onder de jongeren; ontegenzeglijk heeft de Afd Amersfoort der Unie nuttig werk gedaan: zij heeft de jeugd samen gevat en in tucht en rede gehouden. Daden van terreur zijn hier maar sporadisch voorgekomen. Hij zelf heeft herhaaldelijk kalmerend ingegrepen als men b.v. kwam vragen, hoe men de 25 KG dynamiet moest bewaren, die men in zijn bezit had, als men geheime zendtoestellen aanbood; hij heeft zelfs gevaarlijke avonturiers onder de Unie – jongeren moeten ontwapenen en roekelozen er van af gehouden bij gunstigen wind en droogte de heiden en bossen bij Soesterberg in brand te steken om de munitie - opslagplaatsen te vernielen. Zo heeft hij in overleg en samenwerking met Goorhuis vaak betreurenswaardige dingen voorkomen. Dat houdt nu op en nu is er geen rem meer. Nu komt de duivel los.

Men is er thans algemeen van overtuigd, dat Duitsl. nu spoedig tot zijn wanhoopsaanval zal overgaan – en den genadeslag zal krijgen. Het plan de campagne ziet er als volgt uit: een half millioen parachutisten worden in Schotland afgezet en een half millioen in Ierland. Tegelijk valt alles wat drijven kan op Engeland aan! Van dat alles komt natuurlijk geen spaan terecht. Dan bombardeert Engeland West–Duitsland geheel in den grond en tegelijk valt Rusland in ’t Oosten aan. De D moeten ons land prijsgeven en de Engelsen landen in Vlissingen. De Achterhoek en de IJssel - linie zijn door de D. versterkt; daar wordt misschien nog gevochten. Er wordt echter ook gesproken van de waarschijnlijkheid van grote gifgasaanvallen op Engeland. Ook zegt men dat Duitsland behalve Engelse – , Turkse legeruniformen op grote schaal aanmaakt, wat een coup - de - main in de richting van ’t Suez - kanaal zou betekenen.

Wat er van dit alles zij: er wordt ’s nachts haast niet meer gevlogen en de luchtaanvallen op Engeland zijn zwak en sporadisch. Men zegt: om benzine te sparen voor den groten aanval, want Roemenië is door den thans onderdrukten opstand van de jongere legionairen zo geteisterd, dat eerst thans weer melding gemaakt wordt van ’t vertrek van 4 treinen benzine.

(De laatste mop: Er zijn in Europa 3 vroedvrouwen nodig: Hitler is 6 maanden over tijd, Mussolini heeft een meisje en Churchill is in blijde verwachting)

De toon van Japan tegen Ned. Indië wordt dreigend. De Ned. gezant in Tokio en zijn boodschap, dat Ned. niet zal dulden, dat Indië in den Lebensraum van Japan wordt ingeschakeld, worden niet au serieux genomen. Japan loert op Indië en wil blijkbaar de Verenigde Staten vóór zijn. Ik vrees dat de haaien, waarvan Kochheim sprak, die de kusten buiten de havens voor ons verdedigen, de Japanners niet zullen afschrikken, als hun tijd daar is. En – Engeland is daar machteloos en Amerika is nog niet gereed.

Ik vrees, dat het er voor ons Indië treurig gaat uitzien. ’t Kon wel eens wezen, dat Japan de enige van den Eurazischen Driebond was, die voordeel uit den oorlog wist te halen.