28 februari 1941 (vrijdag)

28 februari. ’t Verbod van uitgaan na 8½ u is opgeheven. ’s Morgens een circulaire van ’t Departement, waarin wordt aangedrongen op naleving van 2 circulaires, die ik geen van beide ontvangen heb. Om geen saboteur te lijken, schrijf ik niet naar Den Haag maar ga naar Peper; deze weet te vertellen, dat de laatste der bedoelde circulaires de opdracht bevat, geregeld tassen en agenda’s der leerlingen te controleren op moppen, versjes enz. tegen de Duitse overheid. De andere had hij ook niet ontvangen.

Ik naar de H.B.S. Both liet mij ook de andere lezen: een waarschuwing tegen deelneming aan illegale acties. Ik kan dus voort. Hij vertelde mij nog ’t volgende: een l.l. der H.B.S., een N.S.B.-er had zich uitgelaten, dat hij wraak zou nemen over wat men de N.S.B. aandeed. Men vermoedde aan zijn uitlating, dat hij zich inspireerde op ’t in ’t Lyceum te Baarn gepasseerde. Both liet hem in ’t oog houden en liet door ’t personeel om ’t kwartier de W.C.’ s controleren.

Op zekeren dag vond men een W.C. volgeschreven met anti–Duitse opschriften. Men kon nu nagaan wie er in aanmerking kwamen. (Er was ook een Jodenjongen Polak bij, die door ’t oog van een naald kroop). De N.S.B.-er werd stevig ondervraagd en viel door de mand. Hij beweerde op instigatie van buiten de school gehandeld te hebben! Hij is van school verwijderd; Both heeft rapport uitgebracht aan ’t Departement en wacht thans den afloop af.

’s Avonds vergadering, bij overste Camerling-Helmont aan huis, van ’t senioren-convent. Hij was naar Den Haag geweest om met 12 andere districts-vertegenwoordigers een bespreking te hebben met ’t 3-manschap der Unie over de interne crisis en de grieven der leden. De vergadering in Terminus in Den Haag was geleid door Prof. van Bemmelen (jurist te Leiden). Het 3-manschap (min Einthoven, die ziek was) ontving hen, ofschoon zij aanvankelijk weinig voor zo’n bespreking voelden. De Quai deed ’t woord; Linth. H. is naar ’t 2e plan verhuisd. Het 3-manschap (Einthoven had blanco-volmacht gegeven) verklaarde, dat er geen verschillen meer waren; dat ’t team gezuiverd was, wat hoognodig was, daar enkelen bij illegale actie waren betrokken en nog juist bijtijds ontdekt was, dat de heren de compromitterende papieren voor alle veiligheid tussen de Unie-archieven verstopt hadden (geen wonder, dat de Duitsers ons niet vertrouwen!).

Het voorstel van ’t bezoekend Comité tot ’t instellen van districts–, gewestelijke- en een landelijke commissie van contact (naast de secretariaten) werd aangenomen. Dit zal zeer spoedig zijn beslag krijgen. Daarmee hoopt men spanningen te kunnen afreageren.