16 april 1941 (woensdag)

Congres te Bilthoven voor onderwijzersopleiding. Veel kennissen ontmoet. Weinig nieuws gehoord. Ik heb bij de bespreking der practische opleiding (dood-ouderwets ingeleid door Duyvendijk) nog weer eens reizen en streekstudie aangewezen als formeel-ontwikkelende vooroefening voor heemkunde. Aanwezig was een ploeg van ’t Opvoeders-gilde (NSB.-ers).

Een frater vertelt mij, dat hun huis bericht heeft ontvangen, dat Aloys het goed maakt, al kan hij zeer moeilijk lopen.

Rie van Loon vertelde, dat de Engelsen de hoogovens en koelhuizen in IJmuiden gebombardeerd hebben benevens Beijnes rijtuigfabrieken in Haarlem. De Duitsers overwelven de haringhaven met beton voor hun Schnellboote.

De eclatante nederlaag der Joego-Slaviërs, Grieken en Engelsen en het Japans-Russische non-agressiepact hebben onder de pro-Engelsen diepe verslagenheid gewekt.

De joden moeten hun radio-toestellen inleveren. Ruil.

Dr Koek zat in de Witte te dineren met zijn familie. In de veranda vlakbij zaten de Dames (NSB) Boelen-Brink, Brink en de dochter Boelen met 2 Duitse officieren. Dr Koek vond die onmiddellijke nabijheid niet aangenaam en schoof de gordijnen dicht. Even daarna kwam een kelner hem namens Hastrich verzoeken in de woonkamer te komen. Hij werd daar door een der officieren beschuldigd de weermacht beledigd te hebben. Anderhalf uur heeft hij moeten pleiten, dat dit zijn bedoeling niet was. Daarna zou de officier het er bij laten mits hij zijn excuses ging aanbieden aan den andere officier en de dames. Koek heeft er aan moeten geloven.