17 april 1941 (donderdag)

(voor de eerste maal onder de kastanje in ’t zonnetje gezeten; alles is zeer laat, de knoppen beginnen pas open te gaan).

Versfelt kwam meeprofiteren en vertelde, dat zijn zwager Wesseling gevangengenomen was. Deze arrestatie stond in verband met de onderschepping van een partij wapens, die de Duitsers aan de Hembrug besteld hadden en die, enige weken geleden, op een Vrijdag zou worden afgehaald. De Duitsers wensten onverwachts vervroegde aflevering (op Donderdag). Men maakte spoed en op Donderdag stond de partij op vrachtauto’s gereed: een Duits officier verscheen, gaf een ontvangbewijs af en vertrok met de partij. Den volgenden dag kwamen de Duitsers de partij in ontvangst nemen en moesten bemerken, dat zij ’t slachtoffer geworden waren van een formidabele Köpenickiade. Zij hebben talrijke artillerie-officieren gearresteerd in de hoop een draad te vinden. Onze overbuurman Kremer zou daaronder zijn. ’t Is een interessant verhaal maar ’t zal wel weer een verhaal blijken. Hoe zou men zo’n partij verborgen kunnen houden?

De strijd woedt fel. Londen is vannacht gebombardeerd als nooit te voren. Maar ook de Duitse havensteden worden zwaar geteisterd. Een Duits convooi van 5 schepen voor Cyrenaika is in den grond geboord. De Italiaanse vloot lijdt zware verliezen. Toch geloof ik, dat Engeland murw wordt.