29 april 1941 (dinsdag)

Eergisteren zijn de Duitsers Athene binnengerukt, 23 dagen na den opmarsch in Joegoslavië. Het Engelse leger heeft weer een van zijn „roemrijke terugtochten” volbracht, gedekt door Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Grieken; of en waar zij zijn aangekomen is niet bekend: de Duitse bommenwerpers hebben opruiming onder de transportschepen gehouden.

Churchill’s rede heeft zelfs onze 18-karaats-dapperen geen inspiratie meer kunnen geven. Zij wachten op ’t ingrijpen van Amerika: Zuster Anna, ziet gij nog niets komen?

Amerika belooft, praat, bouwt wapenfabrieken, bestrijdt massastakingen, levert mondjesmaat, convoyeert niet, maar patrouilleert op den Atlantic; alles niet genoeg. Het moest meedoen ... maar dat doet het niet.

De Dominions, vooral Australië en Nieuw-Zeeland steken hun verontwaardiging over Engelands trouweloos gedrag op den Balkan niet onder stoelen of banken.

Met onze voedselvoorziening begint het te nijpen. De vleesbon is verlengd en eergisteren is de rantsoenering der aardappels begonnen: 1½ KG p.p. per week, zowat 1/3 van ’t normale gebruik. De melkdistributie is een week aan den gang: ¼ L. p.p. per dag! Buiten de distributie is geen ei meer te krijgen.

Men zegt, dat binnen enkele dagen alle kippen wegens voedselnood geslacht zullen moeten worden. Waar moet dat heen? Dat wordt hongersnood vooral voor de gezinnen met oudere kinderen.

Wij hebben Gerard aangeboden Hennie bij ons te nemen, en haar ’t gymnasium van de nonnen te laten volgen. Stilstand in de studie is verkieslijk boven ’t verlies van gezondheid door ondervoeding.

Vanmiddag heb ik voor 65 textielpunten en f 52.50 een mooie wol-gabardine regenjas gekocht. Dat valt nog mee, aangezien de wol schaars is. Ik kon ook nog 1 KG tabak van den ouden prijs krijgen. (1.25 per half pond); de kwaliteit zal ook nog wel schikken. Zelfs de jenever is gerantsoeneerd op de helft van ’t gebruik van ’t vorig jaar; maar onze leverancier stelde ons gerust en zei, dat ’t voor oude, vaste klanten bij hem zo’n vaart niet zou lopen.

Ad was gisteren bij ons gelogeerd; zij gaf Engeland groot gelijk, dat zij de levensmiddelen van Amerika voor Frankrijk niet doorlieten! Heldhaftige mensen heb je toch, vooral onder hen, die zelf niets te kort komen.

Er wordt gezegd, dat Rusland Duitsland zal binnenvallen, waarbij dan in alle bezette gebieden algemene stakingen geproclameerd zullen worden: dus ’t communisme in optima forma. Daarmee zou Fords voorspelling in vervulling gaan en zouden de Protocollen hun ontzettende afwikkeling krijgen. Gelukkig zijn dit krankzinnige hersenschimmen. Rusland zal wel verstandiger zijn; boosaardig zijn ze, maar niet dom; zij zullen zich niet zelfmoorden. ’t Is alleen verbijsterend, dat er Nederlandse niet–communisten zijn, die een comm. oproer als het geneesmiddel der wereld beschouwen.