5 april 1941 (zaterdag)

Verbod van den Comm-gen. S.S. Von Rauter tot colporteren met het orgaan der Unie „in ’t belang der orde”. De colportage der N.S.B. kan voortgaan!

Op onze vergadering dezen avond wordt besloten de losse-nummerkopers abonnementjes voor 4 ns à 20 cts te doen nemen. Er werd in den brede gesproken over de distributie van 1550 Rotterdamse kinderen gedurende de Paasvacantie over Amersf. gezinnen. Over de vraag of sommigen van ons als Unie-leden zitting in dat comité zouden nemen werd lang gesproken. Men zal ’t antwoord der Unie op een desbetreffende vraag van Ronhaar afwachten.

’t In huis nemen van kinderen staat ieder Unie-lid vrij; men verwacht, dat er veel NSB-kinderen bij zullen zijn, en ’t is gevaarlijk deze in huis te nemen, daar kleine potjes ook oren hebben.

In ’t Comité van A/frt hebben een paar dames zitting (Mevr. Brink–Boelen en Mej. Kroes) NSB-ers met wie samenwerking moeilijk zou zijn. Door den burgemeester is aan de scholen een circulaire gezonden waarin de hulp der onderwijzers wordt gevraagd voor ’t bezighouden der kinderen. V Wijngaarden vond dit wel sympathiek.

Verder was er de kwestie van ’t zitting nemen van een paar vooraanstaande Unie-mannen in een comité voor een Bonten-Avond van Winterhulp. Ronhaar had dit resoluut geweigerd: men kan niet met Frima op één podium gaan zitten.

De Opbouw is opgeheven. Vele jongeren weten geen raad: zij zijn aangewezen op de arbeidsbeurs en deze heeft alleen werk voor hen ... op vliegvelden aan de Pools-Russische grens. Wie dat niet wil kan hongerlijden. Individueel mogen Nederlandse werkgevers hen nemen, maar wie bemiddelen zou, is strafbaar. Er zijn grote moeilijkheden voor vele van die jongens.

De Arbeidsdienst krijgt meer en meer een NSB-karakter. Breunese, die niet in alles mee wil, zal er uit. In zijn plaats zal komen de ex-cavalerieofficier Bischof-Van Heemskerk, zeer Deutsch-freundlich.