19 mei 1941 (maandag)

Het sensatienieuws van Kochheim over den dronken officier, die in ’t wilde in de lucht liet schieten, is alweer tot het rijk der fabelen verwezen. Peper, die er zelf bij gestaan heeft, vertelde mij de ware toedracht. Er is per trein een hoogwaardigheidsbekleder gepasseerd, wien men eer bewezen heeft met saluutschoten. Peper staat er voor in: hij heeft alles meegemaakt!

Intussen stijgt de opwinding en cumuleren de sensationele berichten. Vanmiddag is ’t bericht omgeroepen, dat de Hertog van Aosta in Abessynië de wapens heeft neergelegd. Dit feit, dat niets verbazingwekkends heeft, omdat we dat al weken verwachtten (’t is een mirakel, dat een leger, van alle kanten aangevallen en van iederen toevoer afgesneden het zoveel lange weken heeft uitgehouden; menigeen heeft zijn oordeel over de gevechtswaarde van den Italiaansen soldaat herzien!) dit feit moet thans gelden als bewijs, dat de as aan ’t breken is. Ook dat nog steeds Duitse troepen ons land verlaten!

Vanmorgen hoorde ik, dat er 1 Juni nieuwe komen. Men verwacht n.b. een Engels-Hollandse landing op onze kusten en meent, dat Duitsland op dat moment niet voldoende afweerkracht zal hebben. L. vertelde mij ook van brieven, die de leiders van in ’t geheim gevormde hulptroepen in Nederland bereikt zouden hebben, waarin werd aangemaand zich gereed te houden; het tijdstip was nabij!

Een trein arbeiders (Nederlanders) zou uit Duitsland via Nederland naar Frankrijk vervoerd worden; bij de Lunetten (bij Utrecht) had men aan de noodrem getrokken en toen de trein tot stilstand was gekomen, waren er 600 gedeserteerd. ’t Wordt ook anders verteld, maar de kern schijnt waar te zijn.

Men blijft volhouden, dat Hess, op aandrang van een grote groep, met terzijde-schuiving van den Führer, in Engeland over een draaglijken vrede is gaan onderhandelen. Men zou den Führer langzamerhand als Duitslands noodlot gaan beschouwen! Ik geloof er voorlopig niets van.

De aandrang der burgers op onze grenzen in ’t Noorden schijnt veroorzaakt te zijn door bloedige daden der S.S. op de burgerbevolking in Hamburg.