25 mei 1941 (zondag)

’t Ziet er niet naar uit, dat Duitsland dezer dagen in elkaar zal storten: alle, ook door Engeland toegegeven of niet - ontkende berichten spreken een andere taal:

1° Het verdrag met Vichy is een feit; de gevolgen tonen zich nog niet direct, maar de woede van Engeland en Amerika is onbeschrijfelijk;
2° De westhelft van Kreta is vast in Duitse handen;
3° Irak houdt stand; de Duitsers steunen en de pan-islamitische beweging wordt sterker anti-Engels;
4° Syrië steunt de as.
5° In Cyrenaica blijft de toestand ondanks verbitterde aanvallen der Engelsen met de vloot in de lucht en te land stationnair.
6° In Spanje heeft een „zuivering” der regering plaats gehad, die thans geheel falangistisch is. (een bedreiging voor Gibraltar”).
7° De Engelse vloot heeft in de Midd. Zee ernstige verliezen geleden en gisteren is de grootste slag-kruiser van Engeland (43.000 ton) de Hood, bij IJsland door de Duitse Bismark in den grond geboord. (een schot in de kruitkamer);

kortom een reeks Duitse successen, die op geen verslapping wijzen.

Koning Faroek van Egypte heeft den Grieksen Koning verzocht zijn land te verlaten, daar hij neutraal wil blijven; die schijnt ook geen vertrouwen in Engeland meer te hebben.

Een episode: een officier die voor Fokker machines invloog, wist meer benzine te laden dan toegelaten was, steeg op en verdween naar Engeland (ca 14 d. geleden).