29 mei 1941 (donderdag)

Kruithof vertelt, dat de vorige week Vrijdag de Philips-fabriek haar 50-jarig bestaan vierde. Dit moest op bescheiden voet gebeuren. De fabriekslui kregen om 2 uur vrijaf en 14 dagen extra-loon.

Om 2 uur vormde zich op straat een curieuze optocht: mannen behangen met werktuigattributen en bloemen. Massa’s sloten zich aan; overal verscheen Oranje; ten slotte vierde de hele stad een uitgelaten straatfeest met muziek en gejoel. De Duitse schildwachten vroegen, wat er „los” was. Men vertelde hun, dat de grote „keer” had plaatsgehad. Zij zetten de geweren neer en liepen mee. Ten slotte wilde de SS. ingrijpen, maar zag geen kans. ’t Enige wat zij kon, was met een toestel op de markt per radio de SS-afdelingen uit de buurt te hulp te roepen. Na aankomst volgde een zware knokpartij en 1000 inhechtenisnemingen; dien avond mocht na 6 uur niemand de straat meer op. De straf gaat door. De staat van beleg is afgekondigd. Zo’n gebeurtenis is een zuiver bewijs voor de gevoelens der bevolking.

Zaterdag-avond is een afdeling W.A. door de Barnevelders bont en blauw geranseld. ’t Waren Amersfoorters. De beruchte Gerhard (een A/fts fotograaf) redde ’t vege lijf in een winkel, maar werd er weer uitgetrapt. Doden zijn er niet gevallen. Maar a.s. Zaterdag komt de Utrechtse WA naar Barneveld, sterker in getal. Dan kan ’t bloedig worden.

Op Kreta duurt de strijd voort, maar de Engelsen raken uitgeput en wijken; de Duitsers krijgen regelmatig nieuwe versterkingen.

Dwaze dingen hoort men van overigens verstandige mensen; maar als ’t de reputatie van de Duitsers schaadt, gelooft men alle onzin grif. Hier ziet men af en toe Duitse meisjes in grijze uniform. Dat zijn, volgens Rie Ronhaar, Ehrenbräüte van Hitler”. Zij hebben op zich genomen Hitler 3 kinderen p.p. aan te bieden en met dat doel lopen zij nu rond! Men zegt, dat zij een tegenstelling vormen met een bisschop; dat is immers „een vent met een mijter op” ......