20 mei 1941 (dinsdag)

Vergadering ten huize van Mevr. De Mos-Francken over ’t concept-grondslag en werkverdeling van de leidende instanties in ’t District - Amersfoort van de Unie. ’t Concept is van Van Wijngaarden, door en door vertrouwd met die zaken: een degelijk stuk werk, maar ... dat ons tevens voor een taak stelt, die verscheidenen van onzen Raad van Bijstand, (thans „Districts Raad geheten) niet aandurven om den omvang en de verantwoordelijkheid: dat is geen debating-club meer!

Intussen: ’t is dringend nodig en ’t is de enige weg. Ons senioren-convent was hoogst amusant maar - steriel. De bespreking, (die niet afkwam, Maandag de rest) verliep zeer vriendschappelijk, al werden nogal wijzigingen aangebracht. Nieuws was er niet. Men zit in spanning, want voor 28 Mei moet „het” gebeuren. „Wie ’t niet ziet, is blind!”

De officier die schoten liet lossen op ’t Stationsplein, was wèl dronken (n’en deplaise, Peper), zó dronken, dat hij tegen zijn Feldwebel aanviel, die hem moest steunen (zeggen Ronhaar en Kochheim). K. zegt, dat voor de Engelse officieren al kwartier gemaakt wordt! Als dat nu geen bewijs is! Voortvarende lieden overigens. Als men liever eens uitkeek, waar men zou kunnen landen; dat kwartiermaken komt best later in orde. ’t Maakt echter een degelijken indruk en ’t klinkt triomfaal.